Kuchnia s這we雟ka


Strona g堯wna -> S這wenia -> Kuchnia s這we雟ka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona g堯wna   
Europa Azja Ameryka Po逝dniowa Ameryka P馧nocna Australia Afryka
Austria   Belgia   Bia這ru   Bu貪aria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   υtwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   S這wacja   S這wenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   W璕ry   Wielka Brytania   W這chy










Kuchnia słoweńska jest bardzo podobna do kuchni, którą znamy w Polsce. Podstawą w kuchni słoweńskiej są  zboża, nabiał, mięso (przede wszystkim reprezentowane przez wieprzowinę), ryby morskie i słodkowodne, potrawy warzywne, rośliny strączkowe i okopowe oraz oliwa i winorośl. Kuchnia ta jest prosta choć nie można o niej powiedzieć, żeby była jednolita. Natomiast tradycyjnymi przyprawami w tym kraju są: majeranek, tymianek, melisa, szałwia, liść laurowy, cynamon i pieprz..


Potice, potika, potekku - to nazwy tradycyjnego zawijanego z bakaliami ciasta.

Zupy

W Słowenii bardzo popularne sa zupy, m.in. wyśmienita zupa grzybowa serwowana  w chlebie, zupa z borowików, rosół, zupa z wołowiny, zupa z ziemniaków. Potrawy mięsne to przede wszystkim kiełabaski, szynki, boczek.

Ciasta

Najbardziej znane ciasta to: pierniki, kremówka z Bledu, "grmada", "štrukle" oraz "potice" nadziewane orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, chlebem świętojańskim, makiem, jogurtem, rodzynkami i suszonymi owocami. Bardzo popularna, ale również i bardzo kaloryczna jest gibanica.

Napoje

Bardzo popularnym napojem jest piwo (najbardziej znane marki to: Kratochvil Pils i rni Baron). Słoweńcy, podobnie jak inne narody na Bałkanach piją także duże ilości wina, które jest produkowane na tych terenach od wieków. Najlepsze gatunki to: Cvi鋀k, Teran, Šipon i Renski Rizling.

Dania egzotyczne

Kuchnia Słowenii, tak jak i  inne,  nie obroniła się też przed wpływami z zewnątrz.    W wielu restauracjach dostać można oprócz dań tradycyjnych również specjały z żab czy  ślimaków.

Zdrowa żywność

Specyfiką Słowenii są coraz częstsze gospodarstwa ekologiczne, które  produkują zdrową żywność (integrirane pridelave), zgodnie z zasadami zharmonizowanej produkcji biorąc pod uwagę wpływ na środowisko.



S這wenia - miasta

Lublana Maribor


S這wenia - co warto wiedzie



S這wenia - S這wenia wi皻a S這wenia wi皻a
W Słowenii obchodzonych jest 14 świąt państwowych w roku, tzw. ...
S這wenia - Ciekawostki o S這wenii Ciekawostki o S這wenii
Konstytucja Republiki Słowenii gwarantuje mniejszości węgierskiej i włoskiej ...
S這wenia - Tradycje w S這wenii Tradycje w S這wenii
Tradycją w Słowenii jest organizowany Międzynarodowy Festiwal Letni, ...
S這wenia - Klimat w S這wenii Klimat w S這wenii
S這wenia le篡 w strefie klimatu umiarkowanego (z czterema porami roku), niemniej jednak ...
S這wenia - Godziny pracy w S這wenii Godziny pracy w S這wenii
Wi瘯szo s這we雟kich sklepów i supermarketów jest otwarta w dni powszednie od 7.00 ...
S這wenia - Przepisy celne na S這wenii Przepisy celne na S這wenii
Od 1 maja 2004 r. nie istniej granice celne pomi璠zy krajami Unii Europejskiej a Polsk. Turyci ...
S這wenia - S這wenia mapa S這wenia mapa

Kuchnia s這we雟ka - dodaj komentarz:



Tw鎩 komentarz:
Tw鎩 podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Wa積e: nasze strony wykorzystuj pliki cookies