Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona g³ówna
|
Europa | Azja | Ameryka Po³udniowa | Ameryka Pó³nocna | Australia | Afryka |
Kuchnia słoweńska jest bardzo podobna do kuchni, którą znamy w Polsce. Podstawą w kuchni słoweńskiej są zboża, nabiał, mięso (przede wszystkim reprezentowane przez wieprzowinę), ryby morskie i słodkowodne, potrawy warzywne, rośliny strączkowe i okopowe oraz oliwa i winorośl. Kuchnia ta jest prosta choć nie można o niej powiedzieć, żeby była jednolita. Natomiast tradycyjnymi przyprawami w tym kraju są: majeranek, tymianek, melisa, szałwia, liść laurowy, cynamon i pieprz..
Potice, potika, potekku - to nazwy tradycyjnego zawijanego z bakaliami ciasta. Zupy W Słowenii bardzo popularne sa zupy, m.in. wyśmienita zupa grzybowa serwowana w chlebie, zupa z borowików, rosół, zupa z wołowiny, zupa z ziemniaków. Potrawy mięsne to przede wszystkim kiełabaski, szynki, boczek. Ciasta Najbardziej znane ciasta to: pierniki, kremówka z Bledu, "grmada", "štrukle" oraz "potice" nadziewane orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, chlebem świętojańskim, makiem, jogurtem, rodzynkami i suszonymi owocami. Bardzo popularna, ale również i bardzo kaloryczna jest gibanica. Napoje Bardzo popularnym napojem jest piwo (najbardziej znane marki to: Kratochvil Pils i Èrni Baron). Słoweńcy, podobnie jak inne narody na Bałkanach piją także duże ilości wina, które jest produkowane na tych terenach od wieków. Najlepsze gatunki to: Cvièek, Teran, Šipon i Renski Rizling. Dania egzotyczne Kuchnia Słowenii, tak jak i inne, nie obroniła się też przed wpływami z zewnątrz. W wielu restauracjach dostać można oprócz dań tradycyjnych również specjały z żab czy ślimaków. Zdrowa żywność Specyfiką Słowenii są coraz częstsze gospodarstwa ekologiczne, które produkują zdrową żywność (integrirane pridelave), zgodnie z zasadami zharmonizowanej produkcji biorąc pod uwagę wpływ na środowisko. S³owenia - miasta
S³owenia - co warto wiedzieæ
Kuchnia s³oweñska - dodaj komentarz:
|