Kuchnia s³oweñska


Strona g³ówna -> S³owenia -> Kuchnia s³oweñska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona g³ówna   
Europa Azja Ameryka Po³udniowa Ameryka Pó³nocna Australia Afryka
Austria   Belgia   Bia³oruœ   Bu³garia   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   £otwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   S³owacja   S³owenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Wêgry   Wielka Brytania   W³ochy










Kuchnia słoweńska jest bardzo podobna do kuchni, którą znamy w Polsce. Podstawą w kuchni słoweńskiej są  zboża, nabiał, mięso (przede wszystkim reprezentowane przez wieprzowinę), ryby morskie i słodkowodne, potrawy warzywne, rośliny strączkowe i okopowe oraz oliwa i winorośl. Kuchnia ta jest prosta choć nie można o niej powiedzieć, żeby była jednolita. Natomiast tradycyjnymi przyprawami w tym kraju są: majeranek, tymianek, melisa, szałwia, liść laurowy, cynamon i pieprz..


Potice, potika, potekku - to nazwy tradycyjnego zawijanego z bakaliami ciasta.

Zupy

W Słowenii bardzo popularne sa zupy, m.in. wyśmienita zupa grzybowa serwowana  w chlebie, zupa z borowików, rosół, zupa z wołowiny, zupa z ziemniaków. Potrawy mięsne to przede wszystkim kiełabaski, szynki, boczek.

Ciasta

Najbardziej znane ciasta to: pierniki, kremówka z Bledu, "grmada", "štrukle" oraz "potice" nadziewane orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, chlebem świętojańskim, makiem, jogurtem, rodzynkami i suszonymi owocami. Bardzo popularna, ale również i bardzo kaloryczna jest gibanica.

Napoje

Bardzo popularnym napojem jest piwo (najbardziej znane marki to: Kratochvil Pils i Èrni Baron). Słoweńcy, podobnie jak inne narody na Bałkanach piją także duże ilości wina, które jest produkowane na tych terenach od wieków. Najlepsze gatunki to: Cvièek, Teran, Šipon i Renski Rizling.

Dania egzotyczne

Kuchnia Słowenii, tak jak i  inne,  nie obroniła się też przed wpływami z zewnątrz.    W wielu restauracjach dostać można oprócz dań tradycyjnych również specjały z żab czy  ślimaków.

Zdrowa żywność

Specyfiką Słowenii są coraz częstsze gospodarstwa ekologiczne, które  produkują zdrową żywność (integrirane pridelave), zgodnie z zasadami zharmonizowanej produkcji biorąc pod uwagę wpływ na środowisko.



S³owenia - miasta

Lublana Maribor


S³owenia - co warto wiedzieæ



S³owenia - S³owenia œwiêta S³owenia œwiêta
W Słowenii obchodzonych jest 14 świąt państwowych w roku, tzw. ...
S³owenia - Ciekawostki o S³owenii Ciekawostki o S³owenii
Konstytucja Republiki Słowenii gwarantuje mniejszości węgierskiej i włoskiej ...
S³owenia - Tradycje w S³owenii Tradycje w S³owenii
Tradycją w Słowenii jest organizowany Międzynarodowy Festiwal Letni, ...
S³owenia - Klimat w S³owenii Klimat w S³owenii
S³owenia le¿y w strefie klimatu umiarkowanego (z czterema porami roku), niemniej jednak ...
S³owenia - Godziny pracy w S³owenii Godziny pracy w S³owenii
Wiêkszoœæ s³oweñskich sklepów i supermarketów jest otwarta w dni powszednie od 7.00 ...
S³owenia - Przepisy celne na S³owenii Przepisy celne na S³owenii
Od 1 maja 2004 r. nie istniej¹ granice celne pomiêdzy krajami Unii Europejskiej a Polsk¹. Turyœci ...
S³owenia - S³owenia mapa S³owenia mapa

Kuchnia s³oweñska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Wa¿ne: nasze strony wykorzystuj¹ pliki cookies